УААВ! | USAP!


Президент підписав закон про україномовні квоти на радіо

radio.quotas

Президент підписав Закону № 1421-VIII “Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій”, який встановлює 35-відсоткові квоти для україномовних пісень в ефірі українських телерадіоорганізацій.

Метою Закону є забезпечення у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% національного аудіовізуального продукту.

Згідно закону, навколо ухвалення якого точилося багато дебатів, телерадіоорганізації при здійсненні радіомовлення повинні забезпечувати частку пісень державною мовою в обсязі не менше 35% загального обсягу пісень, поширених протягом доби, а також не менше 35% загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу між 7.00 та 14.00 і між 15.00 та 22.00.

Закон передбачає перехідний період. З дня набрання чинності законом мінімальна частка ведення передач державною мовою має становити протягом першого року — не менше 50%, протягом другого – не менше 55%, протягом третього – не менше 60%.

Обсяг частки пісень державною мовою та іноземними мовами, які є офіційними мовами Європейського Союзу, визначається в ліценції на мовлення телерадіоорганізації. Перевага у видачі ліцензій надаватиметься тим радіостанціям, які погодяться збільшити частку україномовного продукту на 5% і більше.