УААВ! | USAP!


Людина за фортепіано про Євромайдан

markiyan.maceh.euromaidan

Маркіян Мацех, музикант, а тепер й ІТ-фахівець, під час подій Євромайдану висловив свою громадську позицію в дуже музичний спосіб – грою на розфарбованому у синьо-жовті кольори піаніно перед кордоном силовиків на Банковій.

В коментарі виданню “Українська Правда” з нагоди річниці Євромайдану Маркіян, музичний талант якого відкрив декілька років тому фестиваль “ТИХО!”, поділився думками про свій сміливий вчинок, який став однією з асоціацій пов`язаних з Революцією Гідності в громадській свідомості:

“Піаніно було меседжем для міліціонерів — хто перед ними і якими ми є. Не знаю, чи моя акція дала якийсь конкретний результат, але десь за тиждень після неї була пригода, яка показала, що і по ту сторону тоді ще уявних барикад є до кого апелювати.

Подруга власниці хостелу, де я жив йшла по вулиці. Побачила автобус, у якому грілись міліціонери. Один із них у вікні зробив знак рукою, аби вона підійшла. Жінка так і зробила. Міліціонер на телефоні набрав смску “Ми з народом” і приклав до шибки автобусу.

Дуже запам’яталося 11 грудня. Ввечері я мав віднести гучномовець і фарби на Майдан. Коли я туди йшов, Майдан почали оточувати для зачистки. Народ запанікував – наступ йшов з усіх боків, вийти було неможливо. Людей підігнали під Львівську барикаду, інша група йшла зі сторони Європейської площі. Я вовтузився туди-сюди, не знав, куди притиснутись.

Подзвонив тато, кричав, аби я тікав. Але коли тато приїхав, то я почав переконувати його вертатись на Майдан. Він сказав: “Ну, добре. Як вмирати, то разом”.

Тепер розумію: у кожного з нас великі можливості, якщо поставити собі ціль. З моменту виникнення ідеї з піаніно до її реалізації пройшло 3-4 дні, але ця акція мала результат.

Після Майдану я почав себе ототожнювати з Україною, патріотизм став персональним. Коли бачу український прапор – тягне на сльози.”